Oberačky sú v plnom prúde!
Tohto ročnú najkrajšiu časť vinárskeho roka sme začali ako tradične zberom hrozna na 100% hroznovú šťavu. Tento rok voľba opäť padla na Pinot blanc a Svätovavrinecké, ktoré sa nám v minulosti osvedčili ako ideálny kandidáti. Ich zber začal už o piatej ráno, nakoľko ich čakal niekoľko hodinový presun do Rakúska, kde nám naše mušty vyrábajú.
Prvé hrozno na výrobu vína sme oberali 3. septembra. Svoju príležitosť ukázať sa dostal Muškát moravský, ktorý prekvapil krásnou cukornatosťou 22,5 °NM. Následne sme pokračovali v Sauvignone, ktorý máme vysadený v našom najväčšom vinohrade na Kruhoch.
V priebehu ďalšieho týždňa sme sa pustili do prvej várky Pinotu blanc, ktorý nás potešil krásnou úrodou. Nasledoval Devín z Kruhou a prvá časť z mladej výsadby na hone Močiarno. Všetky Devíny mali krásnu cukornatosť na úrovni 22 °NM. Na Močiarnom sme zostali aj naďalej a obrali časť našej vince Peseckej leánky, z ktorej bude o pár mesiacov náš sekt vyrobený klasickou metódou kvasenia vo fľaši.
V tretí septembrový týždeň sme sa pustili aj do výroby červeného vína. Bezpečne pod strechou nám už kvasí Svätovavrinecké a aj populárny novošľachtenec Dunaj. Záver tohto týždňa patril Tramínu červenému, ktorého časť sme nechali nakvášať na šupkách v kryomaceračnej nádobe. Tento proces výroby nám umožní ešte lepšie vyjadriť jeho typickú korenistú aromatiku a chuť.
Tohtoročné vinobranie zatiaľ vyzerá veľmi nádejne, držte nám preto palce pri pohári niektorého z našich vín !